Vinkkiverkko

Oppimisen ja opettamisen verkkoja

Nyt on EN8 kurssi jo loppunut, kokeet korjattu ja kurssipalutteet analysoitu. Ning sitten loppujen lopuksi kaikesta oppilaiden rutinasta huolimatta ainakin osittain täytti sille asetetut tehtävät ja kurssipalautteessa se sai muutaman ihan positiivisenkin kommentin.

Eniten oppilaissa herätti närää se, että he kokivat Ningin ylimääräiseksi tehtäväksi, ei osaksi kurssin normaalia toimintaa. Kurssi oli siis rakennettu oppituntien, wikin ja ningin varaan siten, että kurssin ohjeet, materiaalit, aikataulut ym. löytyivät wikistä ja ningissä laajennettiin tunnilla opittuja teemoja ja niiden sanastoja. Oppilaat kuitenkin kokivat, että vain tuntityöskentely ja kotitehtävät (joita oli ningin vuoksi jo vähennetty) olivat se varsinainen kurssi ja muut osat ylimääräistä.

Tämän laajennetun oppimisympäristön selittämiseen ja opettamiseen meni kurssin alusta ihan tolkuttomasti tuntiaikaa, mistä tulikin oppilailta kritiikkiä ja tietysti ihan aiheesta. Mutta niin kauan kuin verkkoympäristöissä toimiminen ei ole osa esimerkiksi oppilaanohjausta (joka sekin jo pullistelee muustakin sisällöstä), on opettajan vain otettava tämä aika omista kursseistansa.

Tässä kohtaa olisi varmasti hyvä keskustella opettajien kesken verkkotyökaluista yleisestikin, sillä erilaisia työkaluja pukkaa markkinoille kuin sieniä sateella ja säästäisi kaikkien aikaa (puhumattakaan hermoista), jos voitaisiin yhdessä sopia, mitä työkaluja käytetään. Näin yhden opettajan ei tarvitsisi yksin puskea oppilaiden muutosvastarinnan läpi ja toisaalta oppilaat tottuisivat pitämään verkkoympäristöä luontevana osana opiskelua.

Toinen asia, jota oppilaat kritisoivat oli, että Ning oli heistä sekava eivätkä he tienneet, mitä heidän kuului siellä tehdä. Olin jakanut kurssin neljään teemaan ja antanut ohjeeksi, että oppilaiden on osallistuttava jokaiseen teemaan jollakin tavalla. Olin myös listannut ohjeisiin, mitä he esimerkiksi voivat tehdä (aloittaa keskustelu / osallistua aloitettuun keskusteluun, tuoda uutinen tai video muiden kommentoitavaksi, kirjoittaa blogia / kommentoida toisten blogeja, uutisia jne...) Tästä huolimatta osa oppilaista koko olonsa epävarmaksi ja he loppukurssista varmistelivat moneen kertaan tehtävänantoa. Uskoisin, että jos samojen oppilaiden kanssa Ning työskentelyä jatkettaisiin muilla kursseilla, nämäkin kyselyt vähenisivät, kun väline ja pedagogiikka tulee tutuksi.

Kolmas kritiikki koski arvostelua. Oppilaat halusivat tarkkaan tietää, miten ning-työskentelyä arvioitaisiin. Onko blogikirjoitus saman arvoinen kuin vaikka news share clippi? Vaikuttavatko virheet? Entä jos ei tee mitään, saako silti kurssin? Antaako opettaja palautteen joka työstä? He olivat melko tyytymättömiä vastaukseen, että Ningin avulla opit paremmin ja saat opitun sanaston heti käyttöösi ja että sen avulla voit myös valmistautua reaalin kirjoituksiinkin, jos osaat poimia aiheet viisaasti. Niinpä melko moni kuittasi ning-työskentelyn kommentoimalla hätäisesti jotakin sivulla ollutta sisältöä aikarajan viimeisenä iltana.

Suurin hankaluus siis Ningin käytössä näissä omissa kokeiluissani on yleisestikin ollut saada oppilaat toimimaan ningissä jo kurssin aikana. Näin keskustelu olisi tietenkin paljon hedelmällisempää, kun tunnilla aloitettuja teemoja voitaisiin jatkaa verkossa ja syventää kunnolla. Jotkut oppilaat valittivatkin, että Ning ei paljoa enää kiinnostanut, kun muut eivät osallistuneet heidän aloittamiinsa keskusteluihin. Tähän olisi keksittävä jokin viisasten kivi. Mietinkin, että kotitehtävien sijaan teeman keskustelun aloituksen voisi antaa vuoronperään kullekin pienryhmälle kotitehtäväksi ja muille osallistua heidän aloittamaansa keskusteluun. Ehkäpä se motivaatio sitten löytyisi ja aikataulukin pitäisi.

Nyt jätän Ningin hetkeksi tauolle ja koetan keksiä oppilaille mielekästä tekemistä jollakin muulla välineellä. Edelleen kurssini ohjeet, sisältö ja materiaalit ovat tarjolla wikissä. Tässä jaksossa opettamassani ENA3 kurssissa vaadin oppilaita lähettämään minulle äänittämänsä suullisen tehtävän äänitiedostona sähköposiin. Välineeksi olen ehdottanut ilmaista Audacity-ohjelmaa tai kännykkää / mp3-soitinta. Kuten arvata saattaa, rutinaahan tästäkin tuli - on vaikeaa, ei ole aikaa, ei ole mikrofonia ja tiedonsiirto kännykästä maksaa... Mutta onneksi näissä kokeiluissani on nahka jo vähän paksuuntunut ja uskon, että kaiken alkukankeuden jälkeen oppilaatkin pitävät tätä ihan hyödyllisenä juttuna.

Mutta, jos jollakin olisi vinkkiä jostakin vielä kätevämmästä keinosta kerätä ne suulliset suoritukset arvioitaviksi tietotekniikan keinoin, ottaisin tosi mielelläni vinkkejä vastaan.

Katselukerrat: 36

Kommentti

Sinun tulee olla Vinkkiverkko:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Vinkkiverkko

Kommentoinut Henriikka Laiho 16. marraskuu 2009 10:05
Moodlesta olemme lähinnä puhuneet muutamien kollegojen kanssa. Koulutoimessa varmasti mietitään nyt monenlaisia ratkaisuja, ainakin siellä tunnuttiin olevan kiinnostuneita näistä sosiaalisen median työkaluistakin. Minusta Moodlessa on se vika, että se on suljettu alusta ja sinne vaaditaan aina erikseen kirjautumista. Ningissähän voit jättää ainakin kotikoneelta alustan auki, jolloin voit piipahdella siellä ilman ainaista uudelleen kirjautumista. Samoin olen itse kokenut nämä muut työkalut kevyemmiksi ja niitä on helpompi käyttää vaan yhtenä osana kurssia, kuten mitä tahansa muutakin työtapaa.
Nyt innostuin myös Etherpadista, katsotaan saisiko siellä jotakin ryhmätyönpoikasta aikaan ensi jaksossa...
Kommentoinut Sinikka Laakio-Whybrow 13. marraskuu 2009 16:53
Mielenkiintoista kuulla, että olette ehkä siirtymässä Moodleen. Meillä on ollut Moodle koululla jo aika monta vuotta. Aiemmin käytinkin sitä projekteihin, mutta sosiaalisen median välineet olen kokenut 'kevyemmiksi' ja helpommiksi käyttää. Mutta kyllä se Moodlekin ihan toimii, on vaan vähän tylsemmän näköinen. Itse kun en juurikaan tuota varsinaista kurssisisältöä verkkoon, niin olen jättänyt Moodlen käytön.
Voit hyvinkin lähettää oppilaitasi tekemään bonustehtäviä meidän Ningiin. Kun tiedät keitä he ovat, niin toivoisin saavani sinulta sähköpostiin heidän nimensä ja sähköpostiosoitteensa, niin että voin tsekata, että vain opettajien hyväksymät opiskelijat pääsevät mukaan.
Samoin työn iloa sinulle tähän kaamosaikaan kaikkien flunssaepidemioidenkin keskellä!
Kommentoinut Henriikka Laiho 10. marraskuu 2009 18:58
Kiitos Sinikka taas ajatuksenvaihdosta! Samojen asioiden kanssa näköjään painitaan ja on ihanaa saada toisen "TVT-samanmielisen" opettajan kommentteja. Meillä on ollut Porissa puhetta Moodlen yleisestä käyttöönotosta kurssialustana. Minusta Moodle on ihan hyvä, mutta toivottoman sekava. En oikein vieläkään ymmärrä, miten saan kaikki toiminnot siellä toimimaan saati miten kurssi kannattaisi sinne rakentaa. Mutta katsotaan, mitä tuleman pitää.
Kiitos kutsusta kansainväliseen Ningiin. Minulla on ensi jaksossa EN4 kurssista kolme ryhmää ja seuraavassa jaksossa EN5 kurssista kaksi ryhmää. Voisi olla oppilaillekin kiva ja aidompi kokemus päästä osallistumaan sellaiseen ympäristöön, jossa on oikeastikin yleisöä muualta. Ehkäpä voisin antaa sen bonustehtävänä niille, jotka mielivät korottaa arvosanojaan... Kiva idea, kiitos!
Kun pääset Voidethreadin käytössä eteenpäin, olisi kiva kuulla, miten meni.
Työn iloa sinulle, jatketaan kokeiluja!
Kommentoinut Sinikka Laakio-Whybrow 7. marraskuu 2009 14:24
Hei Henriikka

Kiitos kun jaoit jälleen arvokasta reflektointitietoa Ningin käytön iloista ja haasteista! Kuulostaa niin tutulta. Turha tietenkin haikailla mahdottoman perään, mutta olen monta kertaa miettinyt että on harmi, että näitä työkaluja ei ollut tarjolla silloin luokallisen lukion aikaan, jolloin olisi voinut ekana vuonna ottaa Ningin ym. sopivat työkalut käyttöön ja samaa ryhmää ohjaten kehittää sitä sitten koko lukion ajan. Kurssimuotoisuus ja luokattomuus tuovat sen kauhean hektisyyden ja oppilaille laskelmoivan työnteon fiiliksen, niin että monet tekevät vain sitä mistä heitä sitten jotenkin palkitaan kurssiarvosanassa. Liian usein kurssiarvosanojen kerääminen näyttää olevan se juttu ja varsinainen oppiminen jää sen varjoon.

Olen kanssasi osittain samaa mieltä, että yhteisten työkalujen löytäminen koulun sisällä selkeyttäisi tilannetta, mutta taitaa olla aika utopistista. Suuri osa kollegoista kun ei halua käyttää TVT:tä missään muodossa. Vähän olen myös skeptinen sen suhteen, että mikä työkalu sitten sopisi mahdollisimman moneen tarkoitukseen. Kompromissiahan se tietysti aina on, mutta kun itse haluaisin mieluummin ajatella 'outside the box' niin sitoutuminen johonkin pakettiratkaisuun ei kuulosta houkuttelevalta. Mutta ehkäpä se olisi oppilaiden oppimisen ja ohjeistuksessa säästetyn ajan näkökulmasta hyvä ratkaisu.

Minä olen tänä vuonna ottanut kuhunkin lukion kurssiin jonkin 'ylimääräisen' oppimista edistävän ja osoittavan soveltavan tehtävän mukaan. Neloskurssissa oppilaat kirjoittivat projektityön kansainvälisen projektimme Ningiin. Vähän se jäi tyngäksi, koska ulkomaiset partnerit vasta pikku hiljaa liittyivät Ningiin, eikä keskustelua juurikaan saatu aikaan. Nyt viitoskurssissa oppilaat tekevät suulliset esitykset taideaiheista - hyvin ohjatusti, jottei kukaan sortuisi Wikipedian ääneen lukemiseen (and pigs would fly?). Hirveästi tuli rutinaa, että miksi heidän täytyy, kun ei muutkaan englannin opettajat tällaista vaadi! Ei paljon auttanut selittää, että tulevassa elämässään monikin joutuu tällaisen tilanteen eteen... Annoin sitten vaihtoehdoksi niille, joita luokan edessä esiintyminen hirvittää ihan kauheasti, että voivathan he tehdä tuotoksensa myös videolla ja katsotaan ne sitten yhdessä. Eipä se innostanut yhtään enempää - "en kyllä taatusti sitten katso itseäni videolta!"

Olen minäkin miettinyt tuota suullisten tehtävien tekemistä. Audacitya olen käyttänyt itse videoita ym. tehdessäni, ja se on mukava ja helppo. Mietin vaan, että pitäisikö sellaiset tehtävät tehdä koulussa, jolloin voisi ohjastaa, eikä se tuntuisi sitten taas ylimääräiseltä työltä oppilaista. Suullisten esitysten valmistamiseenkin olen laittanut kurssisuunnitelmassa useampia tunteja koulussa aikaa. Se on muusta pois, mutta en pidä sitä pahana asiana. Oppilaat kokevat sen yleensä aika positiivisena juttuna, ja monet haluavat neuvoja työtä tehdessään. Olen miettinyt Voicethreadin kokeilua tänä vuonna jonkinlaiseen 'digital storytelling' ryhmätyöhön. Kerron myöhemmin, jos pääsen ajatuksesta toimintaan.

Kun saamme tuon kansainvälisen Ningin taas hyvin pyörimään, niin jos vain haluat, niin voit liittyä mukaan jonkun ryhmäsi kanssa ja teettää jonkin tehtävän siellä. Ainakin olisi parisataapäinen kansainvälinen yleisö tuotoksille! Ihan vaan ideana.

© 2017   Created by Anne Rongas.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot