Vinkkiverkko

Oppimisen ja opettamisen verkkoja

Molemmat kokeilukurssini ovat nyt päättyneet. Viimeiseksi tehtäväksi laitoin molempiin ryhmiin itsearvioinnin ja kurssiarvioinnin, koska se oli luontevampaa kuin perinteisempien lappusten kanssa pelaaminen.

Palautetta tuli samaan tapaan kuin aina - toiset tykkäsivät ja toiset eivät. Mutta nekin, jotka eivät olleet tykänneet Ning-työskentelystä, pitivät Ningiä hyödyllisenä ja omaa kielitaitoa edistävänä. Osa ei ollut rekisteröitymisensä jälkeen tehnyt Ningissä mitään.

Kritiikkiä tuli myös tehtävien paljoudesta, sivujen ulkoasusta ja sekavuudesta sekä siitä, että alvariinsa piti olla katsastamassa, olisiko Ningiin tullut mitään uusia tehtäviä. Näissä kursseissa olin laittanut tehtävät omaan blogiini, toisessa se näkyi etusivulla ainoana blogina, toisessa ei (en tiedä miksi), mutta otin kritiikistä opikseni ja nyt EN6 ja EN8 Ningeissä laitan tehtävät tekstilaatikkoihin etusivulle ja otsikoin ne selvästi. Karsin myös sivulta kaiken ylimääräisen ja lisään elementtejä vasta tarvittaessa.

Olen myös jakanut kurssit neljään teemaan ja liitän jokaiseen teemaan vain yhden Ning-tehtäväkokonaisuuden, ei siis enää impulsiivisia tehtäviä, jotka vain putkahtelevat sivulle... Oppilaille olen myös kertonut mahdollisuudesta saada sivun RSS-syötteen omalle lukijalle, jotta sivulla ei tarvitse koko ajan rampata.

Tämän lisäksi selkeytin Ningin merkitystä arvostelussa. Jos oppilas ei tee pakollisia Ning-tehtäviä, lasken kurssiarvosanaa; jos hän tekee vain pakolliset tehtävät eikä muuta, Ning-työskentely ei nosta arvosanaa, mutta jos oppilas yrittää vähän enemmän, on aktiivinen keskusteluissa ja etsii ja jakaa aktiivisesti tietoa, arvosana nousee.

Uusissa kursseissa on siis paljon parannuksia ja toivon mukaan ne ovat taas selkeämpiä. Mutta se perusongelma ei ole kadonnut mihinkään. Vaikka kuinka koetan parannella sivuja ja muistutella aikatauluista, niin aika harva oppilaista käy sivulla säännöllisesti saati tekee teemaan liittyvän tehtävän silloin kuin kyseistä teemaa käsitellään oppitunneilla. Edellisilläkin kursseilla aika moni ilmaantui sivuille vasta kurssin viimeisellä viikolla tai jopa koeviikolla. RSS-syöte oli osalla lakannut toimimasts ja sen verukkeella uutistehtävä jäi monelta tekemättä. Oppilaat lukevat nettisivuja myös selvästi nopeammin ja huolimattomammin ja aika moni kuittasi tehtävät vain muutamalla ylimalkaisella mielipiteellä lukematta edes koko tehtävänantoa.

Kaikesta huolimatta aion jatkaa Nign-työskentelyä, sillä ainakin muutama luokan hiljainen sai tuotua taitonsa esiin paremmin tätä kautta ja tarjoaahan tämä melkoisen areenan kielen harjoittamiseen, jos vain oppilas viitsii nähdä vaivaa. Opettajalle Ning on arvostelussa aika kiitollinen, koska oppilaan sivun aukiklikkaamalla näkee yhdellä silmäyksellä aktiviteettien määrän, jolloin on helppo seuloa jyvät akanoista.

Olen alkanut suosia vapaampia tehtävänantoja, sillä huomasin, että kun oppilaat saavat itse avata keskusteluja he olivat aktiivisempia. Tosin aika usein keskustelut jäävät pinnallisiksi mielipiteiden vaihdoksi, aika harvat viitsivät hakea pohjatietoa mielipiteelleen tai tuoda keskusteluun mitään uutta, vaikka siihen on kehotettu jo tehtävänannossa.

Katselukerrat: 25

Kommentti

Sinun tulee olla Vinkkiverkko:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Vinkkiverkko

Kommentoinut Henriikka Laiho 27. huhtikuu 2009 10:09
Hei!
Meillä ei ole koneita luokissa, joten senkin takia kaikki tehdään kotona. Pari kertaa kurssin aikana saan lainaksi ATK-luokan, jotta saan selitettyä oppilaille Ningin, Deliciousin ja muutaman Googlen työkalun.

Itse olen ollut yllättynyt siitä, miten heikot tiedot oppilailla on netistä heti kun ei olle tekemisissä mesen, facebookin ja Googlen hakukoneen kanssa. He ovat hirmu näppäriä kaikessa ja omaksuvat kyllä asiat nopeasti mutta esim. syötteiden lukijoista useimmat eivät olleet kuulletkaan. Samoin luotettavan tiedon hakemisesta heillä on aika hatarat tiedot.

Olisipa meilläkin luokassa koneet, niin moni asia sujuisi nopeammin ja olisi helpompaa kun voisi heti puuttua ongelmakohtiin!
Kommentoinut Virpi Loikkanen 22. huhtikuu 2009 13:25
Kiitos, kun kerrot kokemuksistasi ja ideoistasi. Minäkin testailen Ningin käyttöä ja totesin, että jos varaa 15-20 minuuttia vaikka kaksoistunnin lopusta Ningin käyttöön, niin opiskelijat ainakin tottuvat Ningiin, osallistuvat keskusteluihin ja päivittävät omia sivujaan. Sekavan etusivun selkiyttämisessä minullakin on vielä tuumimista.
Kommentoinut Henriikka Laiho 22. huhtikuu 2009 10:11
Hei Sinikka!
Kiva, jos näistä kokeiluista on muillekin hyötyä. Itse ainakin olen oppinut paljon paitsi tietotekniikasta ja netin mahdollisuuksista myös uudenlaisesta pedagogiikasta. Mutta niinkuin aina, kaiken uuden sisäänajaminen kestää aikansa ja ymmärrettävästi oppilaat haraavat vastaan, koska muuttuminen vaatii vaivannäköä ja aikaa.

Ihana myös saada sinulta tätä vertaistukea. Kiitos linkeistä ja vinkeistä, aion kyllä seurata ryhmäsi edistymistä. Toivottavasti saatte paljon nuoria aktivoitumaan ympäri maailmaa. Tuo kansainvälinen projekti tuo kouluun paljon lisää mahdollisuuksia jokaiseen aineeseen!

Tsemppiä teillekin loppukevään rutistuksiin!
Kommentoinut Sinikka Laakio-Whybrow 22. huhtikuu 2009 00:45
Hei Henriikka
Minä täällä taas, blogisi vakilukija. Onnea uusiin kursseihin ja kiitos hyvistä ideoista Ning-työskentelyn selkeyttämiseksi ja kehittämiseksi. Näin se homma etenee, joka jutusta oppii niin paljon!
Yksi vinkki Ningin ulkoasun selkeyttämiseksi olisi poistaa mainokset. Itse olen aina pyytänyt tätä mahdollisuutta, jonka he antavat, kun todistaa (sähköpostiviestillä vaan kertoo), että Ning on luotu tietynikäisille nuorille. Tässä ohjeet. Parin viestin lähettäminen ei ole iso vaiva, ja mainoksettomuus on minusta ihan hyvä koulujutuissa.

Itsellä on nyt menossa EN7 ja kollegan kanssa liitetään opiskelijat meidän kansainvälisen projektin Ningiin ja siellä on erillinen ryhmä Danger Global Warming, jonne laitamme jotain keskustelutehtäviä ja toivomme tietysti, että opiskelijamme saavat muunmaalaisia nuoria mukaan keskusteluihin, niin tulee vielä sitä autenttisuutta lisää. Lisäksi opiskelijat kirjoittavat harjoitusaineensa blogikirjoituksena, mutta ohjeistamme, että se pitää suunnata nimenomaan tälle jäsenyleisölle ja olla keskustelua herättävä. Jännä nähdä mitä tulee. Itse olen tän viikon torstain ja perjantain Hämeenlinnassa ITK-päivillä, ja oppilaat saavatkin sitten poissaollessani tehdä Ning-tehtäviä valintansa mukaan koulussa tai kotona. Arvaan, että aamun kaksoistunti 8-10 vietetään varmaan petissä, mutta maanantaiksi pitää tehtävät olla Ningissä, ja se on helppo tarkistaa. Kurkkaamassa voi käydä tätä ryhmää, jos kiinnostaa.
Hyvää kevättä ja jatkathan blogipohdintoja!

© 2017   Created by Anne Rongas.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot