Vinkkiverkko

Oppimisen ja opettamisen verkkoja

Tällä hetkellä lähinnä hirvittää!

Huteria kovin ovat ensimmäiset askeleet, kun ihan ensimmäistä blokia kirjoitan, ja lyhyeksi tämä tänään jää, sen voin luvata.

Vajaat kaksi kuukautta sitten aloittelin uutta työtehtävääni. Olen siirtynyt tilapäisesti Lapin yliopiston harjoittelukoululta Rovaniemen kaupungin palvelukseen. Tehtäväni on koordinoida kehittämistyötä ja siihen kohdentuvaa tutkimusta, raportoida kehittämistyön tuloksia, kouluttaa ja esitellä hanketta. Osin toimin myös tutkijana. Saan myös hoitaa hankkeen taloutta ja hallintoa omalta osaltani. Ei mennyt kovinkaan kauaa, kun huomasin, miten monet asiat ja tiedot liikkuvat verkossa, eivätkä sähköposti ja selain ole riittäviä tarttumapintoja kärryillä pysymiseen.

En ole miltään solultani diginatiivi. Aloitin lerppujen kaudella. 80-luvun lopussa sain tuotettua tehokkaasti ruutuun DOS-tekstin Syntax error. Ensimmäinen kotikone oli 186, Mikromikkoon nähden olen joko liian nuori tai liian hidas. Olen vähän jälkijunassa siitynyt lerpuista korppuihin, ja olin tyytyväinen kun tiedostot eivät korpuilla niin herkästi vahingoittuneet. CD-levyjä en muutamista yrityksistä huolimatta oppinut polttamaan, mutta tikkuihin hurahdin heti!

Minulla on ollut lukuisia tikkuja, mutta nyt olen päätynyt neljään, joissa jokaisessa on oma avaimenperänsä. Yhdellä on hallintoa ja koordinointia koskevia työasioita, yhdellä tutkimusta, yhdellä omia valokuvia ja yksi edustaa kaatoluokkaa "muut" eli siis toimii ö-mappina. Kaikki neljä tikkua asuvat kovakantisessa silmälasikotelossa. (NIKSIPIRKKA!) Muutoin niitä ei käsilaukusta löydy. Ne jäävät aina jonnekin kukkaron, kansion, jakovaimen, papereiden ja kottikärryjen väliin. Tai katoavat kirjoituspöydän muun tilpehöörin joukkoon. Mitään muuta vikaa tikuissa ei sitten olekaan, kunhan kaikki niiden sisältämä tieto on yleistä ja julkista. Ja voi, miten mukavaa on mennä esittelemään tai kouluttamaan. Kaikki mukana liikkuva materiaali mahtuu tulitikkurasiaan ja sydäntä lämmittää, kun paikalla vielä on käyttötuki. Tikku ja asiantunteva käyttötuen henkilö: Siinä on paljon sellaista, mitä olen oppinut arvostamaan!

Tätä tehtävää aloittaessani ensimmäinen käteen tarjoiltu työkalu olikin tikku. Ja se tuli tarpeeseen. Nyt sitten minut on kutsuttu mukaan sähköisiin verkkoihin. Katsotaan miten täti tikkuineen pysyy näissä merkeissä tiedon aallonharjalla.... Tai edes samoissa vesissä! Ja onko tässä vaarana jäädä tähän verkkoon ihan lopullisesti?

Katselukerrat: 106

Kommentti

Sinun tulee olla Vinkkiverkko:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Vinkkiverkko

Kommentoinut Raija Kattilakoski 28. syyskuu 2010 10:15
Tuon tyyppistä tietoa pitäisi juuri jakaa opettajille, mistä Anne kommentoi, eli miten opet voivat levittää ja käyttää yhdessä valmistamaansa materiaalia netissä. Pitäisi itse ensin perehtyä asiaan tarkemmin..
Kommentoinut Anne Rongas 26. syyskuu 2010 23:45
Hei ja tervetuloa vain sähköisiin verkkoihin! Hauska kirjoitus ja mukava sukellus lähihistoriaan. Itselläni on jo käynyt niin, että Marimekon silmälasi-kukkaro, jossa kaikki tikkuni pitkine avainnauhoineen asuvat, on jäänyt rauhaan. Kaikki menee pilveen. Tikuistakin pääsee siis eroon, jos tahtoo.

Parhaana pilvipaikkana pidän Google-dokumentteja, jotka voi jakaa yhteystyökumppaneiden kanssa. Kuulin juuri viikonloppuna eräästä oppilaitoksesta, että jaetut dokumentit menivät käyttöön yllättävän nopeasti, koska hyöty avautui eri rooleissa toimiville niin nopeasti. Ei enää sähköpostien liitetiedostoja.

Toisessa fuusioituneessa oppilaitoksessa olivat jakaneet rooleja saman oppiaineen sisällä ja tuottavat kaiken aineiston roolijaon mukaan jaettuun kansioon toinen toisilleen käyttöön. Siis yksinäinen työtapakin voi jäädä unholaan koulumaailmassa, jos niin haluamme.
Kommentoinut Raija Kattilakoski 21. syyskuu 2010 14:01
Hauskaa, että tulit mukaan! Olen löytänyt täältä hyviä ideoita ja linkkejä monenlaisiin tarkoituksiin ja kun yhtä linkkiä lähtee seuraamaan, avautuu toinen vielä kiinnostavampi...Tikut on minullakin samassa muovikotelossa, koska kyllästyin etsiskelemään niitä laukun sivulokeroista. Kyllä tää tästä. jatketaan harjoittelua:)

© 2017   Created by Anne Rongas.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot