Vinkkiverkko

Oppimisen ja opettamisen verkkoja

Hei!

En ole kovin paljoa seurannut ainejakouudistusta perusopetuksessa ennen kuin satuin katsomaan A-tuubin ohjelman viime viikolla. Jäi aika ristiriitainen olo koko uudistuksesta. Toisaalta ilmiöpohjaisuus kiinnostaa sikäli, että olen ollut ikuinen vastarannan kiiski ja "hankala oppilas" koko kouluhistoriani ajan. Kiusankappaleitahan oppilaista tulee silloin, kun he vaativat perusteluja opiskeltaville asioille ja niiden merkitystä oikeassa elämässä.

Perusopetuslaissa on ollut aihekokonaisuudet periaatteessa jo vuosikausia vähentämässä sirpaletietoa ja tiukkoja oppiainerajoja, mutta monessako koulussa tai luokassa niitä aidosti käytetään muuta kuin hetkellisinä projekteina? Ilmiöpohjainen oppiminen ja aineiden kokoaminen ryhmiksi (uuden ainejakouudistuksen mukaan) kuulostaisi nyt edes vähän askeleelta lähestyä reaalisen elämän ilmiöitä, joista voi oppia yhtälailla asioita monipuolisesti ja vieläpä merkityksellisiä kokonaisuuksia. Koulutustahan se vaatii opettajille, vaikka OPH:n pääjohtaja oli eri mieltä. Mikään ei muutu hetkessä eikä ainakaan perusopetuksen rakenteet tuntijakoinen ja opettajien opetusvelvollisuuksineen. Näihin kaikkiin pitäisi hyvissä ajoin varautua, niin kuin on tehty perusopetuslain muutosten käynnistämissä Kelpo-hankkeissa. Suunta on mielestäni oikea, koska "Milleniaaliset" lapset ja nuoret elävät tyystin eri maailmassa ja tarvitsevat erilaista osaamista, tietoa ja taitoa kuin mitä me olemme koulussa saaneet. En kuitenkaan kadehdi niitä ihmisiä, jotka uudistusta lähtevät viemään eteenpäin kunta- ja koulutasolla.

Katselukerrat: 103

Kommentti

Sinun tulee olla Vinkkiverkko:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Vinkkiverkko

Kommentoinut Raija Kattilakoski 28. syyskuu 2010 10:11
Kiitos hyvistä vinkeistä Annelle! Täytyypä käydä tutustumassa.
Kommentoinut Anne Rongas 26. syyskuu 2010 23:53
Jottei joka paikassa tarvisi keskenään keksiä samoja asioita tämän asian suhteen, olemme laittamassa liikkeelle valtakunnallista ilmiöpohjaisesta opetuksesta kiinnostuneiden verkottumista. Ensimmäinen tapahtumapäivä on työpaja Otavan Opistolla 15.-16.10. http://sometu.ning.com/events/ilmioepohjaisuus-oppimisessa Pääkaupunkiseudulle on tulossa teemailtapäivä, mutta aika ja paikka ovat yhä auki.

Pyrimme kokoamaan toteutuskuvauksia ja pedagogista kehittelyä wikiin http://ilmiopohjaisuus.wikispaces.com/

Otavan Opistolla on ollut pilottiprojekti http://ilmiopohjaisuus.ning.com/ ja nyt projektissa työskentelevä Tiina Airaksinen kirjoittaa Verkkopedagongi-blogia http://verkkopedagongi.wordpress.com/

Kyse on siis jo nykyisenkin opetussuunnitelman mahdollistamasta opetuksen eheyttämisestä. Tarkoitus ei ole kaataa nykyistä järjestelmää vaan rikastaa sitä ja rakentaa oppijan näkökulmasta siltoja oppiaineiden luoman sirpaleisuuden välille.

© 2017   Created by Anne Rongas.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot