Vinkkiverkko

Oppimisen ja opettamisen verkkoja

Esittely

Vinkkiverkossa opettavaista kuhinaa

Vinkkiverkko on avannut valtakunnallisen foorumin opettajien yhteistoiminnalle. Aine- ja teemaryhmissä kysellään, vastataan ja jaetaan vinkkejä jo useamman sadan mukaan kirjautuneen voimin. Keskustelu ja jakaminen ei rajoitu oppiaineisiin tai kouluasteisiin. Kokoavia teemoja ja ryhmiä on syntynyt jo useita. Ryhmissä voi vierailla vapaasti etsimässä virikkeitä ja sovelluksia yli rajojen.


Vinkkiverkko kokoaa yhteen opettajia ja muita koulumaailman uusista tuulista kiinnostuneita. Verkostosivuilla voi perustaa ryhmiä ja liittyä ryhmiin, kirjoittaa omaa blogia, avata keskusteluita ja kommentoida. Oppiaine- ja aiheryhmät yhdistävät samasta aihepiiristä kiinnostuneita. Kollegiaalinen rupattelu ja avun kyseleminen sujuvat Vinkkiverkossa, vaikka ollaankin vain verkossa.


Vinkkiverkko on avoin. Vinkkejä voi kurkkia myös liittymättä verkostoon. Verkoston jäsen pääsee osallistumaan ja saa sisäisiä ajankohtaistiedotteita.


Tule mukaan Vinkkiverkkoon! Verkostoitumissivuston etusivulta löydät opasteita kirjautumiseen ja toimintaan: http://vinkkiverkko.ning.com/. Ruutukaappauksista koostettu kuvallinen kirjautumisohje opastaa alkuun (ja myös tarpeen tullen poistumaan verkostosta). Kutsu myös tuttavasi verkostoon.


Kehittäjäihmisille ja tulevaisuuden tutkailijoille ohittamaton verkostoitumispaikka on Sometu. Verkoston nimi juontuu sanoista SOsiaalinen MEdia oppimisen TUkena. Sometoituminen on muodostunut käsitteeksi, kannattaa kokeilla! Sometussa et ole yksin, verkostoon on kirjautunut jo reippaasti yli 2 000 ihmistä.


Vinkkiverkko – vertaisvirtaa opettajille


Mistä löytäisin apua? Kuka neuvoisi? Miksi tämä toimii näin? Onko jossain sopivaa aineistoa tähän tarpeeseen? Tieto- ja viestintätekniikan (tvt) opetuskäyttö pulpauttaa kysymyksiä kysymysten perään. Yksin ahertaja tuskastuu. Varmaan joku toinen miettii jossain ihan samaa. Oivalluksen hetkellä jakaisi mielellään löydöksensä muille, ettei jokaisen tarvitsisi nähdä samaa vaivaa.


Informaatiota ja tukea ihmiseltä ihmiselle


Sosiaalinen media ja avoimen verkon helppokäyttöiset palvelut ovat luovien ja omastaan jakavien ihmisten iloisia temmellyskenttiä. Blogit, wikit ja verkostoitumispalvelut ovat osoittautuneet houkuttelevammiksi myös opettajien parissa kuin kankeat rakennelmat. Miksi täyttää salasanojen takana mutkikkaita lomakkeita, kun idean voi lykätä hetkessä omalle verkostolle.


Verkoston pitää tarjota myös jatkuvuutta ja taustatyö on organisoitava. Nämä turvataan Vinkkiverkossa AVO eli Avoimet verkostot oppimiseen -hankkeen kautta. Vinkkiverkko on syntynyt Opetushallituksen Oppimisympäristöjen kehittämisenhankkeessa. Verkoston taustatyö tarkoittaa muun muassa sitä, että häiriköitä poistetaan, hyviä aloitteita kannustetaan ja nostetaan esiin, verkoston sisällä lähetetetään ajankohtaistiedotteita, avunpyyntöihin annetaan vastauksia.


Nettiin haluaisin mennä nyt, mut miten ja mistä...


”Tulevaisuus on myös internetissä – sitä ei monet opettajat tajua!” 16-vuotiaan lukiolaisen kurssipalaute kuvastaa opiskelijoiden halua oppia monipuolisilla menetelmillä niissä ympäristöissä, joissa he muutoinkin toimivat.


Opettajainhuoneistakin tekisi mieli tietoyhteiskunnan etupihalle, mutta pelottaa ja osaako sitä? Opetussuunnitelmissa esitetään velvoitteita, mutta kuka ehtii opetella kaikki uudet välineet ja sitten ovat vielä tietoturvariskit, nettikiusaaminen ja verkon kaikki muun uhkat.


Erään opettajan Vinkkiverkon palautelomakkeella lähettämä tuskailu kuvastaa monen tuntoja: ”Olen lähes viisikymppinen. Olisiko missään rautalankaversiota opetuksen järjestämisestä niin, että nykyajan sosiaalinen mediakulttuuri tulisi huomioitua, eikä juostaisi koko ajan nuorten jäljessä. Miten mediavammainen voi oppia itse asiat, joita opettaa. Olen innostunut mutta avuton.”


Voimien yhdistäminen säästää aikaa, rahaa ja hermoja


Uupuminen, stressi ja kiire kuuluvat kouluarkeen. Verkostoituminen ja yhteistoiminta vähentävät yksinäistä samojen asioitten samanaikaista tekemistä. Vinkkiverkon periaate on tutkia, etsiä ja jakaa – vinkata verkossa. Sosiaalisen median välineillä tämä kaikki on mahdollista ainoastaan aikaresurssia uhraamalla. Työ tekijäänsä neuvoo. Ajankäyttö verkkoyhteistyössä tuottaa vähitellen lisää uusia taitoja ja palkitsee.


”Minä nyt vaan päätin lopettaa yksin tekemisen.” Vinkkiverkon parissa aktiivisesti toimivan opettajan huokaus ei ole ainutlaatuinen. Opettajien joukossa on paljon verkostomaista toimintaa kaipaavia, yksinäiseen työkulttuuriin kyllästyneitä. Yksin kehitellyt ideat hedelmöittyvät joukossa. Yhteistyö luo motivaatiota ja tuottaa iloa.Vinkkiverkon tunnuskuvia löytyy täältä: http://www.peda.net/veraja/kotka/vinkkiverkko/doku/logot

Ruutukaappauskuva etusivusta: http://img.skitch.com/20090919-g7ec5h4whrj3sidp777pi44fdh.jpg


Taustatyötä hankkeiden turvin


Vinkkiverkko on perustettu Kotkan lukioitten ja yläkoulujen oppimisympäristöjen kehittämishankkeen toimesta. Hanketta rahoittaa Opetushallitus. Vinkkiverkko-sivuston laajettua valtakunnalliseksi se on liitetty osaksi AVO eli Avoimet verkostot oppimiseen -hanketta, jota hallinnoi Suomen eOppimiskeskus ja rahoittaa Lapin lääninhallitus (Manner-Suomen ESR-ohjelma).


LINKIT
Vinkkiverkko: http://vinkkiverkko.ning.com
Sometu-verkosto: http://www.sometu.fi/
AVO-hanke, ks. eOppimiskeskuksen verkkosivujen navigointi: http://www.eoppimiskeskus.fi/

Kommentti

Sinun tulee olla Vinkkiverkko:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Liity verkostoon Vinkkiverkko

Kommentoinut Anne Rongas 19. lokakuu 2009 12:36
Kiitos Anu, ja vinkkiverkkolaiset, esityksessäni (alla) vilahteli useita täältä noukittuja vinkkejä.

Kommentoinut Anu Havisto 9. lokakuu 2009 21:18
Kiitos Anne tämän päivän esityksestäi Verkkoja kokemassa-seminaarissa Turussa. Oli kiva nähdä sinut ihan elävänä hahmona ja kuunnella sinua.
t. Anu H

© 2017   Created by Anne Rongas.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot