Vinkkiverkko

Oppimisen ja opettamisen verkkoja

Hei

Testailen ja käytän työni puolesta erilaisia TVT -ohjelmia ja laitteita. Nyt olen ongelman edessä, jota en saa yksin ratkaisua. Päätin kokeilla josko saisin täältä vinkkejä tai apua. Myös vastaavat käyttökokemukset kiinnostavat.

Ongelman kohde on bit.ly -palvelu. Halusin testata bit.lyn toimivuutta, joten loin itselleni bit.ly -tilin, lisäsin tililleni valokuvan, jonka julkaisin bit.lyn kautta Twitterissä. Twitterissä kuva näkyi yFrog-palvelun kautta. Hämmästelin asiaa koska olin siirtynyt bit.lystä Twitter-julkaisuun, mutta lopputuloksena liittämäni kuva näkyikin yFrog-palvelussa, jonka käyttäjä en ollut.

Hämmästykseni kasvoi kun halusin poistaa testikuvani netistä: bit.ly > Twitter > yFrog. Twitteristä kuvan poistaminen onnistui helposti, mutta - Twitteristä poistamani kuva näkyi edelleen yFrogissa. Liityin jäseneksi yFrogiin, mutta en pysty poistamaan sieltä mitään koska en ole sen kautta yhtään kuvaa lisännyt vaan bit.lyn kautta (loogista). Sitä ei voi poistaa mitä ei siellä ole.

Otin yhteyttä bit.lyyn koska alkuperäinen kuva ja linkitys olivat siellä. Monisanaisen viestittelyn tuloksena Rex-niminen henkilö ilmoittti, että bit.lystä ei voi poistaa mitään! Sinne lisätyt dokumentit, kuvat jne ovat ja pysyvät siellä. Heillä ei ole palvelua, jolla voisi poistaa oman tilinsä tai poistaa siellä olevia materiaaleja. Neuvo oli, että lopeta linkin ja palvelun käyttäminen. yFrog yritti ystävällisesti poistaa kuvaa ja linkkiä, mutta eivät onnistu koska alkuperäinen kuva ja linkki eivät ole siellä olevassa tilissäni.

Tämä siis pienenä varoituksen sanana bit.ly -käyttäjille. Koskee varmasti joitain muitakin palveluja, mutta yleisesti "kerran netissä - aina netissä". Toki tiesin jälkien poistamisen olevan hankalaa, mutta koska kyseessä oli rekisteröitävä palvelu, palveluntarjoajan kautta, kuvittelin saavani palvelua ja olevani ns. turvallisimmilla vesillä.

Digitoday:ssä on artikkeli (2008) verkkojälkien poistamisesta, jossa on myös ohje Googlen "poistotyökalun" käyttöön ottamiseksi. Sillä voi yrittää siistiä nettijälkiään
http://www.digitoday.fi/yhteiskunta/2008/12/02/verkkojalki-on-vihel...

Katselukerrat: 254

Vastaukset tähän keskusteluun

What is an archived URL?
bit.ly retains a mirrored copy of the source URL as it appeared when it was shortened. This is useful if the site you are trying to visit has experienced a failure due to heavy traffic or for examining historical data.

Tuo yllä oleva FAQ nähdäkseni selittää, miksi poisto ei onnistu.

Taas kerran tulee toteen näytetyksi vanha viisaus, että kaikki nettiin kirjoitettu ja sinne laitettu täytyy tehdä vakaasti harkiten ja kieli keskellä suuta.
Sanoistaan voi joutua vastaamaan vielä vuosikymmenien jälkeenkin.
Hei,

vanha viisaus pitää paikkaansa. Halusin kirjoituksellani lähinnä tuoda esille myös bit.lyn (mielestäni) huonohkon käyttöominaisuuden: mitään ei voi poistaa, ei edes omaa tiliä. Bit.lyn tekniseen ominaisuuteen varmuuskopioida tiedostoja en ota kantaa.

Toinen sovelluskokeiluni tai -palvelu on käänteinen suhteessa bit.lyn tarjoamaan palveluun. Nimittäin käyttämämme Ning-yhteisöpalvelu. Perustin keväällä Ning-sivuston yhtä hanketta varten. Hanke on päättynyt eikä sivustoa ole enään aktiivisesti käytetty (olen testannut siellä muutamaa toimintoa). Sain ilmoituksen, että mikäli en käy aktivoimassa Ning-sivustoani se poistetaan. Mitä jos en olisi huomannut saamaani sähköpostia? Mikä luokitellaan aktiiviseksi toiminnaksi? Opetuskäytössä voi mennä kuukausia jopa vuosikin ennen kuin tietty opintojakso tulee uudestaan toteutettavaksi. Lisäksi voi olla muutoin tarvetta säilyttää opetus-/oppimis-/projektiympäristöjä. Usein kuulemani kysymys opettajilta koskeekin ympäristöjen luotettavuutta, käyttöaikaa. Monelle on tuttua organisaatioiden vaihtuvat oppimisympäristöt ja välineet. Toivotaan tietynlaista pysyvyyttä.

Aivan kaikki ei ole netissäkään ikuista/ikuisesti ;)Pertti Välimäki sanoi:
What is an archived URL?
bit.ly retains a mirrored copy of the source URL as it appeared when it was shortened. This is useful if the site you are trying to visit has experienced a failure due to heavy traffic or for examining historical data. Tuo yllä oleva FAQ nähdäkseni selittää, miksi poisto ei onnistu.

Taas kerran tulee toteen näytetyksi vanha viisaus, että kaikki nettiin kirjoitettu ja sinne laitettu täytyy tehdä vakaasti harkiten ja kieli keskellä suuta.
Sanoistaan voi joutua vastaamaan vielä vuosikymmenien jälkeenkin.
Leena Seilonen sanoi:
Opetuskäytössä voi mennä kuukausia jopa vuosikin ennen kuin tietty opintojakso tulee uudestaan toteutettavaksi. Lisäksi voi olla muutoin tarvetta säilyttää opetus-/oppimis-/projektiympäristöjä. Usein kuulemani kysymys opettajilta koskeekin ympäristöjen luotettavuutta, käyttöaikaa. Monelle on tuttua organisaatioiden vaihtuvat oppimisympäristöt ja välineet. Toivotaan tietynlaista pysyvyyttä.

Aivan kaikki ei ole netissäkään ikuista/ikuisesti ;)


Näinhän se nimenomaan on! Vaikka tämä kuulostaakin mainostamiselta, niin kuntamme on tehnyt sopimuksen WSOY:n markkinoiman Opit:n kanssa.
Järjestelmä toimii mielestäni hyvin. Itse käytän sitä varsinkin eriyttämiseen historiassa, jonne laadin projektitöitä eri aihepiireistä. Kuten tunnettua, historianopiskelu perustuu pikkukouluissa vuorokursseihin, jolloin vuorovuosina luetaan joko maailmanhistoriaa tai Suomen historiaa.
Olisikin katastrofi, jos "telakalla" olevat tehtävät häviäisivät järjestelmästä parillista vuorokurssia odoteltaessa!

RSS

AVO-hanke

Keskustelufoorumi

Tekijänoikeustietoa verkko-oppimateriaalin tekemisestä 37 vastausta 

Aloittaja: Nina Rantapuu. Viimeisin vastaus jäseneltä Tarmo Toikkanen Helmi 27, 2011.

Ningin yms. käyttöehdot 4 vastausta 

Aloittaja: Anne Rongas. Viimeisin vastaus jäseneltä Timo Räty Helmi 13, 2010.

Omien jälkien poistaminen internetistä ja bit.ly -palvelu? 3 vastausta 

Aloittaja: Leena Seilonen. Viimeisin vastaus jäseneltä Pertti Välimäki Joulu 2, 2009.

Blogiartikkelit

Syksyn SeOppi-lehden mediatiedot julkaistu

Lähettänyt: Niina Kesämaa, 17. kesäkuu 2016 kello 10:20

KIIRETTÄ PITÄÄ

Lähettänyt: Inari Gebhard, 24. maaliskuu 2014 kello 10:35

Syksy tuo SeOppi-lehden suomeksi ja englanniksi

Lähettänyt: Niina Kesämaa, 11. kesäkuu 2013 kello 14:08

Educodelta uusia koulutuspaketteja opettajan arkeen.

Lähettänyt: Jari Nokelainen, 7. marraskuu 2012 kello 13:03

© 2017   Created by Anne Rongas.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot