Vinkkiverkko

Oppimisen ja opettamisen verkkoja

Erilaisissa sosiaalisen median verkkoympäristöissä hyväksytään kirjautumisen yhteydessä litania käyttöehtoja. Harva jaksaa lukea niitä ja varsinkaan ymmärtää. Keskiviikkona kuuntelin Elias Aarnion esitystä, jossa hän kertoi mm. Ningin käyttöehdoissa olevasta pykälästä, jonka mukaan työsähköpostilal kirjautuminen ympäristöön sitoo työnantajan vastaamaan mahdollisissa oikeustoimissa.

Itse olen Facebookin suhteen erittäin epäluuloinen. En laita sinne kuvia. Varsinainen profiilini on fasadi-profiilin takana ja suljettu.

Toisaalta elämä on aina vaarallista ja vainoharhaisuus ei kannata. Miljoonia käyttäjiä vastaan mikään yritys ei ryhdy oikeustoimiin. Eri asia kansankiihotus, rasismi, kunnianloukkaukset yms. Mutta jos sellaisiin aikoo ryhtyä, tuskin kirjautuu johonkin asiapitoiseen Ningiin, jossa ylläpitäjä voi sulkea ulos napin painalluksella.

Lueko käyttöehtoja? Oletko luonut erillisen sähköpostiosoitteen kirjautumisia varten?

Katselukerrat: 39

Vastaukset tähän keskusteluun

Ning on maailmalla todella käytetty ja esimerkiksi opettajien Classroom2.0 ja Ning in Education ovat tuhansien ihmisten työkäytössä. Itse olen Ningin kanssa toiminut 1,5 vuotta ja hyviä kokemuksia. Kerran en saanut vaihdettua henkilötietojani, kirjoitin ylläpitoon ja sain heti ystävällisen vastauksen. Toisen kerran oli jokin väliaikainen ongelma, joka ratkesi nopeasti ja siitä tiedotettiin Ning-blogissa. Kolmannen kerran pyysin mainosten poistamista (Ning myöntää alle 18-vuotiaille mainokset pois) ja silloinkin hyvin ystävällistä asiakaspalvelua henkilökohtaisesti.

Tietenkin tällaisissa ympäristöissä pitää olla käyttöehdot. Ylläpitäjä suojaa oman selustansa. Facebook ei ole avoin ja siellä on kaikenlaista erikoista bisnestä, siksi en itse pidä siitä. Hyötykäyttöön se on turhan sekava, vaikkakin tapahtumatiedotteiden ja ilmoitusten laittamiseen se on hyvä.

Omalla nimellä esiintyminen on monien mielestä hyvä tapa, nuorisoa opastan lempinimien käyttöön.
Luenko käyttöehtoja - aivan liian harvoin ja ylimalkaisesti.
Millä sähköpostiosoitteella kirjaudun - Jos MUTU että edes suht.koht. luotettava systeemi jossa käsitellään asiaa, niin aika usein kirjaudun työsähköpostilla. Sitten on erikseen erilaiset epämääräiset kokeilut, joissa pelkona spämmitulva tai muuten vaan hämärä systeemin tarjoaja. Silloin pyrin käyttämään Gmailia.

Tuo Ningin käyttöehtojen oikeuspykälä kyllä hiukan sävähdytti. Toisaalta kuten Anne sanoi, aika typerää olisi yritykseltä jonka koko toiminta perustuu tyytyväisiin käyttäjiin jotka myöskin napin painalluksella voivat vaihtaa välinettä, ryhtyä tukkanuottasille meidän käyttäjien kanssa - olemme me sisällä ihan millä sähköpostilla tahansa.

Muutenkin olen kyllä aivan liian höveli näissä tietoturva-asioissa sosiaalisen median systeemeissä. En vaan nyt oikein keksi mitä sellaista tietoa minusta tällaisten systeemien takana on tai millaista kiusaa joku voisi tehdä. Varsinkin kun kuitenkin tuo kiusanteko vaatii tekijältään aina vaivannäköä. Luultavasti paljon paljon enemmän tunnetut henkilöt tai organisaatiot ovat houkuttelevampia ilkivallan kohteita. Erilaiset pankki, yms. viralliset järjestelmät ovat sitten ihan erikseen - niissä luotan kyllä mieluummin ihan perinteisiin pankki- yms. järjestelmiin.

Olennaista on kai aina se riskin ja hyödyn puntarointi. Olemalla hiukan höveli, olen päässyt ja oppinut käyttämään loistavia tapoja toteuttaa asioita. Olen myös tutustunut ihmisiin ja päässyt mukaan kuvioihin, joihin vanhassa mallissa en olisi koskaan törmännyt. Itse uskon, että vasta vuosien päästä tajuaa, näiden kokemusten merkityksen. Korkeintaan voi muistella niitä ensimmäisiä vähän samoissa fiiliksissä tehtyjä kokeiluja webin ja sähköpostin kanssa 90-luvun molemmin puolin. Silloinkin monet tämän päivän itsestäänselvyydet olivat ihan yhtä epämääräisiä ja kiisteltyjä juttuja kuin sosiaalinen median toiminmallit ja työkalut tänään.

Varmasti joku päivä saan vielä nenilleni tämän hiuikan varomattoman suhtautumiseni takia. Toivon kuitenkin, että sinä päivänä jo saadut hyödyt peittoavat komeasti sen harmin mitä mahdollisesti vastaan tulee.
Ning sivustot on ainakin Metsolla kiellettyjen listalla. Yhteen ning-sivustoon anoin erikseen pääsyä, perustellen sen käyttöä työhöni liittyvään opiskeluun. Muita sivustoja se ei kuitenkaan aukaissut.

RSS

AVO-hanke

Keskustelufoorumi

Tekijänoikeustietoa verkko-oppimateriaalin tekemisestä 37 vastausta 

Aloittaja: Nina Rantapuu. Viimeisin vastaus jäseneltä Tarmo Toikkanen Helmi 27, 2011.

Ningin yms. käyttöehdot 4 vastausta 

Aloittaja: Anne Rongas. Viimeisin vastaus jäseneltä Timo Räty Helmi 13, 2010.

Omien jälkien poistaminen internetistä ja bit.ly -palvelu? 3 vastausta 

Aloittaja: Leena Seilonen. Viimeisin vastaus jäseneltä Pertti Välimäki Joulu 2, 2009.

Blogiartikkelit

Syksyn SeOppi-lehden mediatiedot julkaistu

Lähettänyt: Niina Kesämaa, 17. kesäkuu 2016 kello 10:20

KIIRETTÄ PITÄÄ

Lähettänyt: Inari Gebhard, 24. maaliskuu 2014 kello 10:35

Syksy tuo SeOppi-lehden suomeksi ja englanniksi

Lähettänyt: Niina Kesämaa, 11. kesäkuu 2013 kello 14:08

Educodelta uusia koulutuspaketteja opettajan arkeen.

Lähettänyt: Jari Nokelainen, 7. marraskuu 2012 kello 13:03

© 2017   Created by Anne Rongas.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot