Vinkkiverkko

Oppimisen ja opettamisen verkkoja

Demokratia ja kansalainen

Tiedot

Demokratia ja kansalainen

Osallistuva kansalainen perusasteella ja aktiivinen kansalaisuus lukiokoulutuksessa ovat lähestymisiä demokratiakasvatukseen. Mitä kaikkea nämä ovat ja voisivat olla?

Jäsenet: 49
Uusimmat tapahtumat: Maalis 13, 2013

Opastusta tämän ryhmän toimintaan

Avaa vapaasti uusia keskusteluketjuja tai vastaa olemassa oleviin keskusteluihin. Kommenttitaulullekin voi heittää ajatuksia. Delicious-kirjanmerkiksi 'kansalaistaito' - se ikivanha nimike, oli nimittäin vapaana, ei tuottanut yhtään hakutulosta (jos sosiaaliset kirjanmerkit, kuten Delicious, eivät ole tuttuja, katso lyhyt video in plain english).

Keskustelufoorumi

Reittikartta

Aloittaja: Kirsi Uusitalo Huhti 26, 2011.

Ideoita ja tarpeita demokratiakasvatukseen? 14 vastausta 

Aloittaja: Anne Rongas. Viimeisin vastaus jäseneltä Kirsi Uusitalo Maalis 11, 2011.

Eduskuntavaalit lähestyy

Aloittaja: Kirsi Uusitalo Helmi 21, 2011.

Oppilaskuntatoiminnan kehittäminen

Aloittaja: Tiina Karhuvirta Huhti 27, 2010.

Oppilaskuntatoiminnan esimerkkejä etsitään 4 vastausta 

Aloittaja: Tiina Karhuvirta. Viimeisin vastaus jäseneltä Tiina Karhuvirta Helmi 4, 2010.

Kommenttitaulu

Kommentti

Sinun tulee olla Demokratia ja kansalainen:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Kommentoinut Pauliina Mäkelä 12. lokakuu 2011 14:50

Tämän ryhmän sisällöstä on nyt poimittu vinkkejä ja linkkejä Vinkkiverkko wikiin useammalle sivulle, jonka sisällysluettolon löydät tästä linkistä http://vinkkiverkko.wikispaces.com/Sis%C3%A4llysluettelo. Sivuilta löytyy työkaluja, blogikirjoituksia, hankkeita, Facebook-sivuja sekä verkostoja aiheeseen liittyen. Tervetuloa tutustumaan sekä täydentämään Vinkkiverkko wikin sivujen tarjontaa!

 

Voit vapaasti editoida olemassa olevien sivuja mallin mukaan. Jos haluat luoda uuden sivun, ano jäsenyyttä, kaunis kiitos.

Kommentoinut Kirsti Häivälä 31. maaliskuu 2010 12:59
Kommenttina Tiinan kirjoituksiin elokuvakasvatus & demokratiakasvatus:

Jos vielä suuremman hyödyn ottaisi elokuvien avulla, niin esimerkiksi kotimaisista elokuvista vuosien varrella saisi paljon materiaalia yksilö & yhteiskuntaperspektiiviin. Esimerkkinä voisin ottaa vaikkapa kansalainen & työ. Mielenkiintoisia pätkiä löytyisi monista vanhoista elokuvista (agraaritalous - muutto kaupunkiin - tehdastyö...) tai uudemmistakin, esim. Kaurismäen työelämäkuvaukset.... Toinen esimerkkiteema voisi olla mies/naisnäkökulma suomalaiseen yhteiskuntaan elokuvissa.(Juurakon Huldasta tähän päivään...)
Tällaisista teemoista kun kokoaisi 15-30 minuutin koosteita, niin näitähän voisi hyödyntää monipuolisesti... ja monen oppiaineen tunneilla...

Samalla tapaa voisi ottaa myös esimerkiksi otteita kirjallisuudesta eri teemoista (tuota työelämäteemaa olen kokeillutkin kirjallisuuden avulla - ja löytyi tosi monenlaisia perspektiiviejä Muumipeikosta Päätaloon jne...)

Yksilölähtöisestä perspektiivistä voi sitten laajentaa institutionaalisempaan, kokonaisuuksien käsittelyyn...
Kommentoinut Tiina Karhuvirta 31. maaliskuu 2010 11:11
Innostui elokuvakasvatuksen ja demokratiakasvatuksen mahdollisista yhteyksistä Liikkumavara-elokuvaesityksen jälkeen. Tosin ko. elokuva pitäisi pilkkoa pienempiin osiin -ainakin yläkoululaisia varten, mutta muutoin elokuva toi hyvin esille myös poliitikon inhimillisen puolen. Lisäksi se kuvasti hienosti hallitus-oppositio -asetelmaa, kuvasi erinomaisesti valiokuntatyötä ja muutoinkin lainsäädännön valmistelun sellaisia puolia, joita ei oppikirjoissa koskaan lue.
Etsimme Koulukinon kanssa lyhäreitä, jotka voisivat olla keskustelun herättäjiä ja ajattelun virittäjiä yhteiskunnallisiin teemoihin. Ideoita muilla?
Kommentoinut Tiina Karhuvirta 13. helmikuu 2010 10:34
Nuorten parlamenttiin liittyen osoitteessa www.kerhokeskus.fi löytyy lahtelaisen nuoren kysely, jolla kartoitetaan sitä, millainen vaikutus nykyisellä taloustilanteella on nuorten omaan talouteen. Mikäli tunnet asiasta kiinnostuneita yläkoululaisia niin vinkkaa. Kysely on avoinna maaliskuun puoleen väliin.
Kommentoinut Tiina Karhuvirta 4. helmikuu 2010 08:45
medialukutaitoja on liitetty mukaan perinteisen uutisoinnin näkökulmasta - pohdintaa ja ajattelua juuri uutisoinnista - taustakysymyksiö voi poimia Eväitä ilmastokeskustelun pureskeluun -oppaasta.

Elokuvasessio järjestetään kokeiluna Yleistarossa, jossa katsotaan Liikkumavara-dokumenttielokuva. Etukäteisvalmistelu tehdään Koulukinomateriaalein.
Kommentoinut Tiina Karhuvirta 28. syyskuu 2009 14:46
yksi pieni avaus uusmedian hyväksikäyttöön demokratiakasvatuksen tukena tulle toteutumaan ensi keväänä, kun Nuorten parlamentti saa tuekseen nuorten verkkomediatoimituksen. Toiveena on, että peruskouluikäiset nuorten edustajat tuovat esille juuri nuoria kiinnostavia yhteiskunnallisia teemoja eduskunnassa kansanedustajille ja valtineuvoston jäsenille. Ja tästä raportoisi puolestaan verkkoon vain hiukan vanhemmat nuoret. Lisäksi kokeilemme elokuvakasvatusta yhtenä toimintatapana.
Kommentoinut Anne Rongas 23. syyskuu 2009 22:33
Hei Kirsi, yksi jännä toteutus oli viime vuonna Otavan opistolla Maailman mahtavin, jossa käytettiin blogia ja seurattiin verkkolähteitä USA:n presidentin vaalien aikana (myös YouTubea).
Kommentoinut Kirsti Häivälä 23. syyskuu 2009 19:17
,,, olen jo kerran aikaisemminkin kirjoitellut aiheesta, mutta olisiko nyt sopiva aika jättää. Mielenkiintoista on ollut lukea teidän muiden ajatuksia aiheesta demokratiakasvatus.
Tällä kertaa ottaisin esille ns. uusmedian osuuden demokratiakasvatuksessa. Milestäni tarvittaisiin enemmänkin esimerkiksi perusopetukseen ja toiselle asteelle medialukutaidon oppimista. Esimerkiksi nuorilla on omat tapansa käyttää näitä sosiaalisen median keinoja, mutta ei varmaankaan olisi haitaksi, jos me aikuisina ottaisimme esille toisenlaisiakin näkökulmia ja käyttötapoja.
Kuulostelisinkin nyt, miten medialukutaitoja olette liitääneet tähän demokratiakasvatukseen....
Kommentoinut Helge V. Keitel 22. syyskuu 2009 11:54


Suomalainen demokratia on viime aikoina ollut alennusmyynnissä. Vaalirahoitusta en vastusta, mutta kabinettien ja pimiöiden aika on historiaa. Lisää avoimuutta kehiin ja Suomi pelastuu. Demokratian, koulutuksen, sosiaali- ja terveydenhoidon vieminen kehittyviin kehitysmaihin on kiehtova ajatus, mutta suhtaudun nuivasti 2001-jälkeiseen ilmiöön, kun sitä on viety taistelupommittajien ja rynnäkkökiväärien voimalla.
Kommentoinut Anne Rongas 5. huhtikuu 2009 12:05
Esa, tuon kaltaisesta tilanteesta lähti vyörymään Yhdysvalloissa kansalaisjournalismin (civic/public journalism) aalto, kun valtamedia ja poliittisen vallan eliitti eivät antanut 90-luvun alun presidentinvaalien aikaan mediatilaa tasapuolisesti kaikille.

Nyt on välineitä julkaista itse, jos lehdistötiedote tai yleisönosastokirjoitus ei mene läpi. Mutta julkaisu ei vielä riitä, pitää tulla kuulluksi, linkitetyksi. Ja tietenkin näkyä Wikipediassa (ks. esim.).
 

Jäsenet (48)

 
 
 

© 2017   Created by Anne Rongas.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot