Vinkkiverkko

Oppimisen ja opettamisen verkkoja

Tiedot

Arviointi

Miten arviointia voitaisiin kehittää? Miten arviointi voisi tukea ja ohjata opiskelua? Mitä esteitä arvioinnin kehittämiselle on? Mitä työvälineitä arviointiin on olemassa ja mitä puuttuu?

Jäsenet: 96
Uusimmat tapahtumat: Tammi 20, 2013

Keskustelua arvioinnista

Keskustelun ydinasioita kootaan miellekarttaan, jota pääsee editoimaan MindMeister-tunnuksilla.

Keskustelufoorumi

Miten arviointia pitäisi kehittää? 21 vastausta 

Estääkö arviointi uusien työmuotojen soveltamista? Millaiseen tietokäsitykseen nykyiset arviointimenetelmät perustuvat? Oletko kokeillut jotain uutta? Mitä haluaisit muuttaa, mitä säilyttää?Jatka

Aloittaja: Anne Rongas. Viimeisin vastaus jäseneltä Mauri Laakso Huhti 29, 2011.

Verkossa eväitä arviointiin ja sen kehittämiseen 2 vastausta 

Verkkoaarteita arvioinnin kehittämisen tueksi?Jatka

Aloittaja: Anne Rongas. Viimeisin vastaus jäseneltä Anne Rongas Tammi 28, 2010.

Kommenttitaulu

Kommentti

Sinun tulee olla Arviointi:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Kommentoinut Inari Gebhard 3. helmikuu 2010 23:19
Kerro siitä meillekkin ! Uskoisin , kun otat opiskelijat mukaan, syntyy hienoja kontakteja, Saat myös palautetta opettajana .Opettajan ei tarvitse ruveta oppilaiden kaveriksi, yhteinen keskustelu ei vähennä opettajan arvovaltaa, päinvastoin.
Kommentoinut Taina Lehtonen 3. helmikuu 2010 23:10
Niinpä juuri, Inarin kanssa samaa mieltä. Itseänikin alkaa viehättää ajatukseni, toteutan sen. Itsearviointivaihe on vielä oppimista. Useinhan on niin, että opettaja käyttää runsaasti aikaa kokeiden, tuotosten arviointiin ja korjaukseen, ovatko opiskelijat kiinnostuneita korjauksista. Keskustelu oppimisesta ja opitusta ovat tärkeitä. Olen kiinnostunut siitä, mitä opiskelijat ovat oppineet ja mitä eivät. Voimme korjata vielä aukkoja yhdessä, oppiminen jatkuu arvioinnissakin. Viikon päästä tiedän, miten olen onnistunut uudessa tavassani.
Kommentoinut Inari Gebhard 3. helmikuu 2010 23:00
Opiskelijat peilaavat oppimistaan keskustelemalla ryhmässä koko luokan kesken.
Kommentoinut Inari Gebhard 3. helmikuu 2010 22:58
Itsearviointi voisi tapahtua siten, että ohjaaja keskustelee jokaisen opiskelijan kanssa ,hyvässä lykyssä opettaja voisi avata hankalia solmuja olemalla kiinnostunut oppilaan persoonasta.( onko siihen aikaa ) Lisäksi koko ryhmä voisi pohtia yhdessä aluksi opettajan kanssa ja vielä ilman opettajaa .Voitaisiin myös yhdessä pohtia, jos joku asia ei mennyt perille, miten se tarjottaisiin selkeämmin .Opiskelijat olisi aktivoitava olemaan kiinnostuneita toisistaan. Ei hullumpi ajatus, että arvioitaisiin henkilökohtaisesti ja ryhmän voimin kaikkia myös alussa .
Kommentoinut Jukka Ylipiha 3. helmikuu 2010 22:38
Kuinka opiskelijat voivat arvioida itseään kurssin lopussa? Mihin he peilaavat tai vertaavat oppimistaan? Pitäisikö heidän arvioida itseään jo kurssin alussa?
Kommentoinut Inari Gebhard 3. helmikuu 2010 22:06
Hienoa, varmaan joudut näkemään paljon enemmän vaivaa , mutta taatusti saat myös itse enemmän !
Kommentoinut Taina Lehtonen 3. helmikuu 2010 22:00
Mielenkiintoista! Todella hyvä aihepiiri. Olen päättämässä juuri yhtä kurssia. Jospa arvioisin toisin, painotan opiskelijan omaa arviointia oppimisestaan ja osaamisestaan. Kurssin alussa sovimme työtavat ja tavoitteet, olemme opiskelleet runsaasti asioita. Prosessi on edennyt. Pyydän nyt kurssin päättyessä opiskelijoita arvioimaan, mitä he ovat oppineeet, siis omia tuloksia. Arvioinnin pitää kohdistua oppimiseen. Kyllä minulla on oma näkemys opiskelijoiden oppimisesta, olen lukenut tuotoksia, kuullut ja keskustellut. Kun prosessi päätty, keskustelemme arvioinnista ja päätämme yhdessä opiskelijoiden kanssa arvosanat. Opettajan asiantuntemus on tavoiteasettelussa, prosessin ohjaajana ja kanssakulkijana. Kannatan Annen miellekartan ajatusta, odotan mielenkiinnolla, kehitellään yhdessä.
Kommentoinut Inari Gebhard 3. helmikuu 2010 21:44
Nyt korjataan 1900 - luvun loppupuolen satoa, jolloin opettajia kiellettiin sekoittamasta omia mielipiteitään opetettavaan aineistoon .Malli otettiin sosialistisista maista . Tälläkurin arat, ujot ja säikyt suomalaisopettajat saatiin vaiennettua .
Tuloksena oli että keskustelut meillä opiskelijan ja ohjaajan välillä käydään yleisellä tasolla viileän asiallisesti . Minä olen vuosien varrella oppinut erilaista pedagogiikkaa maailmankuululta laulupedagogilta Sona Ardontzilta , Roomassa , hänellä on myös brittitausta . Tässä pedagogiassa raapaistaan opiskelijaa syvältä ja arkoihin asioihin . Tähän ei ole meillä suomessa totuttu . Opiskelija jätetään oman onnensa nojaan, turvattomaksi . Ohjaajalla suuri vastuu, on kyettävä arvioimaan tilanne , ei pidä udella ,vaan odottaa, että opiskelija itse aktivoituu . Tämäntyyppistä pedagogiikkaa meillä tulisi elvyttää .
Kommentoinut Jukka Ylipiha 3. helmikuu 2010 21:35
Taitaapahan olla niin, että jokainen opettaja joutuu miettimään arviointikriteerejä, perusteita, opiskelijoiden itsearviointia ym. Tämän lisäksi tulee pohdittua, pitäisikö kokeita vai arvioisiko jotenkin muuten. Jatkuvasti törmää ajatukseen, että pitäisi arvioida prosessia ja että kokeet ovat väärä tapa arvioida, koska ne arvioivat väärällä tavalla. Tällaisia asioita pohtiessa tulee mieleen, että ei arviointi taida olla ihan yksinkertainen juttu.

Mitä pitäisi arvioida? Sitäkö, kuinka hyvin opetukseni on mennyt perille? Sitäkö, kuinka hyvin opiskelijat ovat osanneet valmistautua minun tekemiin kysymyksiin? Vai pitäisikö opiskelijoiden itse arvioida sitä, kuinka hyviä he ovat? Vai olisiko jotain muuta, mitä tai miten pitäisi arvioida?

Joskus tekisi mieli antaa kaikille kiitettävä ja todeta, että olipa hyviä opiskelijoita, kun kaikki saivat noin hyvän arvosanan. :)
Kommentoinut Inari Gebhard 3. helmikuu 2010 21:02
Jään odottamaan mielenkiinnolla Annen Miellekarttaa ! Annen mainitsemat : huomion antaminen, palaute, kontakti, henkilökohtainen vuorovaikutus..., ovat parhaita menetelmiä . Palsta tuntuu tulleen tarpeeseen !
 

Jäsenet (95)

 
 
 

© 2017   Created by Anne Rongas.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot