Vinkkiverkko

Oppimisen ja opettamisen verkkoja

Tiedot

Arviointi

Miten arviointia voitaisiin kehittää? Miten arviointi voisi tukea ja ohjata opiskelua? Mitä esteitä arvioinnin kehittämiselle on? Mitä työvälineitä arviointiin on olemassa ja mitä puuttuu?

Jäsenet: 96
Uusimmat tapahtumat: Tammi 20, 2013

Keskustelua arvioinnista

Keskustelun ydinasioita kootaan miellekarttaan, jota pääsee editoimaan MindMeister-tunnuksilla.

Keskustelufoorumi

Miten arviointia pitäisi kehittää? 21 vastausta 

Estääkö arviointi uusien työmuotojen soveltamista? Millaiseen tietokäsitykseen nykyiset arviointimenetelmät perustuvat? Oletko kokeillut jotain uutta? Mitä haluaisit muuttaa, mitä säilyttää?Jatka

Aloittaja: Anne Rongas. Viimeisin vastaus jäseneltä Mauri Laakso Huhti 29, 2011.

Verkossa eväitä arviointiin ja sen kehittämiseen 2 vastausta 

Verkkoaarteita arvioinnin kehittämisen tueksi?Jatka

Aloittaja: Anne Rongas. Viimeisin vastaus jäseneltä Anne Rongas Tammi 28, 2010.

Kommenttitaulu

Kommentti

Sinun tulee olla Arviointi:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Kommentoinut Sinikka Laajala 14. tammikuu 2013 14:16

Pienimpien jaottelu vuohiin ja lampaisiin on tosi epäkiitollinen tehtävä, eikä palvele vielä tuossa vaiheessa oppimisinnon nostattajanakaan. Ainakaan minun ykköskakkoseni eivät osaa ajatella vielä todistuksen ja suorituksensa yhteyttä.

Kommentoinut Anne Rongas 11. tammikuu 2013 18:23

Taisi olla jokin kokeilu täällä päin alaluokilla silloin, kun keskimmäiseni oli koulussa. Heillä oli käytössä itsearviointivihko. Minusta se oli tosi hauska. Siinä oli myös juttuja, joita täytettiin kotona yhdessä lapsen kanssa.

Kommentoinut Sinikka Laajala 10. tammikuu 2013 19:37

Pitkän linjan alkuopettajana löytäisin paljonkin kehitettävää aivan pienimpien arviointiin. Ekaluokkalaisia arvioisin keskustellen vanhempien kanssa. Testitulokset olisivat pohjana keskustelulle ja opella tukena  asialuettelo aiheista, joita keskustelussa käsiteltäisiin. Paperitodistuksia, joissa on rastiruutuja ja vaikeasti hahmotettavia luonnehdintoja, ei tarvittaisi.

Kommentoinut Pauliina Mäkelä 11. lokakuu 2011 11:21

Tämän ryhmän sisällöstä on nyt poimittu vinkkejä ja linkkejä Vinkkiverkko wikin http://vinkkiverkko.wikispaces.com/Arvioinnin+kehitt%C3%A4minen sivulle. Sivulta löytyy työkaluja, blogikirjoituksia, hankkeita, Facebook-sivuja sekä verkostoja aiheeseen liittyen. Tervetuloa tutustumaan sekä täydentämään Vinkkiverkko wikin sivujen tarjontaa!

 

Voit vapaasti editoida olemassa olevien sivuja mallin mukaan. Jos haluat luoda uuden sivun, ano jäsenyyttä, kaunis kiitos.

Kommentoinut Jarmo Tanskanen 24. helmikuu 2010 21:02
Vertaisarviointi on mahdollisuus, mutta sisältö on varsin tietopohjaista. Tekniikassa on paljon helpompaa sanoa mikä on oikein ja mikä väärin. Tällöin vertaisarvioijalla tulisi olla hyvät tiedot. Ja sitä ei 20-25v ihmisillä (muilla kurssilaisilla) ole. Vertaisarviointi lienee helpompaa, jos sisältö on enemmän ns. musta tuntuu -tietoa kuten jokin ollako vai eikö olla -filosofia. En tällä väheksy mitenkään filosofiaa, mutta arviointimenetelmät ovat myös sisältöriippuvaisia. Monenlaista on kokeiltu, mutta uusia ideoita haetaan aina. Niin ja pitäisi sitten joku olla joka arvioi vertaisarvioinnin hyvyyden...
Kommentoinut Jarkko Mylläri 24. helmikuu 2010 09:59
kiitos Annelle mind-mapista, kokoaa hyvin keskustelua!

kävin muokkailemassa "prosessioksaa" sekä lisäsin "miten-oksan" lähinnä konkreettisiin työvälineisiin liittyen.

prosessiarvioinnin apuvälineisiin liittyen mindmeister on hauskasti yksi ohjelmista, jossa on automaattinen "vaihenauhuri".
Kommentoinut Sirkka Hulkkonen 23. helmikuu 2010 22:34
Kiitos, Anne, mindmapista. Se antaa kuvan arvioinnin laajasta kokonaisuudesta.

Ammatillisessa koulutuksessa arvioidaan sekä oppimista (opintojaksojen arviointi) että osaamista (ammattiosaamisen näytöt). Arvioinnin tehtävät on kirjattu lakiin ja ammatillisten perustutkintojen tutkintojen perusteisiin. Myös arvioinnin kohteet on määritelty: työprosessin hallinta, työmenetelmien, välineiden ja materiaalien hallinta, työn perustana olevan tiedon hallinta sekä elinikäisen oppimisen avaintaidot.
Arvioijien joukkokin on suuri: itse, muut oppijat, työssäoppimisen ohjaajat, työtoverit, asiakkaat, opettajat.
Arviontimenetelmiä on monia ja niistä valitaan aina tilanteeseen sopivin.
Myös arvioinnin dokumentoinnista on määräyksiä.

Annen innoittamana piirtelen ammatillisen arvioinnista mindmapia. Toivottavasti saan sen loppuviikosta tuotua tänne.
Kommentoinut Tarmo Toikkanen 23. helmikuu 2010 12:01
Jos on 100 opiskelijaa, on myös 100 potentiaalista vertaisarvioijaa.
Kommentoinut Pertti Välimäki 23. helmikuu 2010 11:30
Jarmo kirjoitti:
opetan elektroniikkaa ja kurssin koko on yli 100 opiskelijaa. Arvioidapa sitä määrää syvällisesti. Ei työ ihan heti lopu...

Kuulostaa epäinhimilliseltä. Kyllä tuossa totisesti automatisoitua arviointia tarvitaan.
Kommentoinut Anne Rongas 22. helmikuu 2010 23:02
Avasin arviointi-mindmapin, joka on avoin eli pääsee kuka vain editoimaan, kun hankkii MindMeister-käyttäjätunnukset. Keräsin joitain huomioita tästä keskustelusta. Jatkan, mutta olisi ihan hauskaa, jos joku muukin täydentelisi. Soluihin voi lisätä myös linkkejä sekä muistilappuja.
 

Jäsenet (95)

 
 
 

© 2017   Created by Anne Rongas.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot