Vinkkiverkko

Oppimisen ja opettamisen verkkoja

Ammatillinen aikuisopetus

Tiedot

Ammatillinen aikuisopetus

Oppilaitokset ja koulutusyritykset järjestävät täydennys- ja jatkokoulutusta eri ammattialoille. Koulutettavien tietotaidollinen lähtötaso ja motivaatio voivat vaihdella suuresti. Lyhytkestoiset kurssit ovat siten sangen haasteellisia.

Jäsenet: 39
Uusimmat tapahtumat: Touko 8, 2012

Ammatillisen täydennyskoulutuksen kohtalo?

Aloitan pitkästä aikaa kirjoittelun Vinkkiverkkoon. Sysäyksenä aktivoitumiselleni ovat siirtymiseni "oloneuvokseksi" sekä osallistumiseni luokkakokoukseen "40 v. ylioppilaaksi tulosta". 

Aktiivisen työelämän ulkopuolelle asettuminen on herättänyt ajatuksia lyhytaikaisista työrupeamista. Mielessäni on pyörinyt eräänlainen "tutkijapankki", josta projektit saisivat kokenutta "mestariapua kisälleilleen". Vaikka ikäluokkani ei olisikaan uusimman tiedon tasalla, olisi meillä jaettavana merkittävää kokemusta nuoremmille tutkijoille. 

Voisikohan tätä ideaa soveltaa myös opetukseen? Käyttää kokeneita asiantuntijoita kertomassa kiinnostavia asioita omasta alastaan eri tasojen oppilaitoksissa? Esimerkkejä riittäisi: teematunteja mikrobiologiasta, mikroskopoinnista, limnologiasta...

Ammatillinen täydennyskoulutus on selkeästi alamaissa verrattuna tilanteeseen 80- ja 90-luvuilla. Tämä voidaan ymmärtää toisaalta monipuolistuneen koulutuksen, toisaalta vähenevien työpaikkojen valossa. Seikka, joka ainakin vielä parikymmentä vuotta sitten lisäsi koulutustarvetta, oli työtehtävien olennainen muutos, esimerkkinä kemian laborantin siirtyminen mikrobiologian laboratorioon.

Ehkäpä näemme vielä ammatillisen täydennyskoulutuksen uuden nousun? Me "vanhat konkarit" olisimme tällöin mielellämme mukana jakamassa kokemustamme nuoremmille.

Keskustelufoorumi

Aikuiskoulutuksen opettaja ja sosiaalinen media

Aloittaja: Leena Kankaanpää Tammi 25, 2010.

Kuka käyttää aikuisopiskelijan ääntä? 7 vastausta 

Aloittaja: Hannele Torvinen. Viimeisin vastaus jäseneltä Hannele Torvinen Marras 9, 2009.

Kommenttitaulu

Kommentti

Sinun tulee olla Ammatillinen aikuisopetus:n jäsen ennen kuin voit kommentoida!

Kommentoinut Juha Veikko Mentu 12. lokakuu 2011 15:02
Vaikuttaa siltä, että tänä syksynä on jonkinlainen ammatillisten täydennyskurssien nousukausi. Päättelen näin, koska osallistuin alkusyksystä "kansallisen koulutusjärjestömme" seminaariin 26 kuulijan ja kolmen opettajan kera. Tämän viikon lopulla on seuraava, toisen tahon järjestämä seminaari, johon on tulossa yli 10 osanottajaa. Vielä vuosi sitten kursseja jouduttiin jopa peruuttamaan vähäisen osanoton vuoksi. Mitä mieltä olette - onko nyt käynnissä jonkinlainen aktivoituminen uuden oppimiseen & vanhan kertaamiseen? Ja jos on, kuinka näihin perinteisiin, yrityselämälle ja viranomaistahoille suunnattuihin "luokkahuonetilaisuuksiin" voisi yhdistää nettiopetusosioita?
Kommentoinut Pauliina Mäkelä 12. lokakuu 2011 13:14

Vinkkiverkko Ningin sisällöstä on poimittu vinkkejä ja linkkejä Vinkkiverkko wikiin, jonka sisällysluettolon löydät tästä linkistähttp://vinkkiverkko.wikispaces.com/Sis%C3%A4llysluettelo. Sivuilta löytyy työkaluja, blogikirjoituksia, hankkeita, Facebook-sivuja sekä verkostoja aiheeseen liittyen. Tervetuloa tutustumaan sekä täydentämään Vinkkiverkko wikin sivujen tarjontaa!

 

Voit vapaasti editoida olemassa olevien sivuja mallin mukaan. Jos haluat luoda uuden sivun, ano jäsenyyttä, kaunis kiitos.

Kommentoinut Kirsti Honkanen 1. lokakuu 2009 11:21
Hei!
toimin englannin ja ruotsin opettajana kemijärvellä, ammattillisessa oppilaitoksessa ja kansalaisopistossa, osa ryhmistä on aikuisryhmiä.
Kommentoinut Pauliina Mäkelä 10. toukokuu 2009 13:24
Olen toiminut yritysmaailmassa it-alalla kymmenen vuotta erilaisten sovellusten, prosessien ja työkalujen kouluttajana. Teen sitä yksilöopetuksena, ryhmäopetuksena sekä luennoimalla kokoushuoneissa sekä auditorioissa. Käytän perinteisiä apuvälineitä; läppäri, powerpointit, dataprojektori ja fläppitaulu & tussit.

Viime vuonna avuksi tuli yrityksen sisäisen TWikin käyttö. Sekä sisällön tuottaminen TWiki-sivuille että TWikin käytön opettaminen ovat tulleet mukaan opetustoimiini.

Loppuvuodesta 2007 kuulin ensimmäisen kerran itselleni uudesta ohjelmistotuotantoprojekteissa käytettävistä menetelmistöistä eli ketterästä ohjelmistokehityksestä (engl. agile software development). Opiskelin oman työni ohessa Agile mindsettiä ja Scrum-menetelmiä sekä kouluttauduin Certified Scrum Masteriksi ja Agile Coachiksi. Näiden asioiden myötä opin uusia tapoja kouluttaa ja innostaa ihmisiä.

Kasvotusten kahden kesken opettamisen, luokkahuoneessa hands-on-toimimisen rinnalle ovat tulossa myös erilaiset sosiaalisen median välineet. Blogit ovat yrityksessämme ottaneet jalansijan. eLearning-sovellukset ovat olleet käytössä jo jonkin aikaa yrityksessämme, samoin virtuaaliset palaverit WebEX -palvelun kautta.

Liityin maaliskuussa Sometuun ja osallistuin huhtikuussa ITK'09 konferenssiin. Molemmat ovat olleet mieltä avaavia kokemuksia. Olen löytänyt paljon ihmisiä, jotka ajattelevat samalla tavalla ja ovat avoimia uusille asioille.

Olen avoin kaikelle uudelle ja valmiina raivaamaan tietä uusille menetelmille koulutuksen saralla, tällä hetkellä yritysmaailmassa it-alalla.
Kommentoinut Pauliina Mäkelä 10. toukokuu 2009 12:54
Liityin mukaan Vinkkiverkkoon ja Ammatillinen aikuisopetus Sometusta vinkattuna.
Kommentoinut Juha Veikko Mentu 10. toukokuu 2009 01:43
Kiitos, Timo, kommenteistasi.

Työnantajien kustantamaan kurssitukseen liittyy mielestäni eräitä kysymyksiä, joihin pitäisi löytää vastaus, ennen kuin opetusta ryhtyy oleellisesti kehittämään.

Ensinnäkin: mikä on koulutuksen tavoite? Keino lisätä yrityksen osaamista, kurssilaisten oma kiinnostus kehittyä työssään tai tapa aktivoida työntekijöitä, jopa tietyllä tavalla palkita heitä tarjoamalla osanottomahdollisuutta kursseille? Varmaan kaikkia näitä, mutta kurssilaisten motivaatio tuntuu vaihtelevan sen mukaan, onko heidät "lähetetty" kurssille vai onko kyseessä oma kiinnostus.

Toinen kysymys on aika: kursseja käydään työajalla, mutta mikäli niihin liitetään esi- ja jälkitöitä vaikkapa nettivälitteisesti, mielletäänkö tällainen opiskelu myös työhön verratavaksi, vai nähdäänkö siinä henkilökohtaisen kehittymisen mahdollisuus, joka puolestaan motivoi käyttämään siihen omaa aikaa?

Kolmanneklsi mietin kouluttautumistarpeen jatkuvuutta: riittääkö, että jokin kurssi on kertaalleen käyty, vai halutaanko sille jatkoa uuden kurssin tai nettivälitteisen laajennuksen muodossa?

Kurssien kehittämisellä tulee tietysti olla muitakin tavoitteita kuin kehittäjän omat ambitiot. Jos ammatillisten aikuiskoulutustilaisuuksien osanottajia pystyisi "profiloimaan" ja selvittämään heidän tarpeensa, olisi helpompaa vastata yo. kysymyksiin sekä arvioida nettivälitteisen opetuksen määrää ja ajoitusta.

Vielä kiitokset kommenteistasi, jotka herättelivät mielessäni näitä uusia asioita. Nettivälitteinen opestus ei ole pelkkiä teknisiä ratkaisuja, vaan sen päämäärät, osallistujien motivaatiotekijät yms. täytyy ensin selvittää.
Kommentoinut Timo Rainio 8. toukokuu 2009 22:02
Tässä tulee nyt hiukkasen toistoa tuolta Sometun puolelta, mutta parempi kai kaksinkertainen keskustelu kun ei keskustelua ollenkaan. (ja aina on niitä, jotka lukevat vain sitä toista ketjua). Eli tännekin vastaukseni Juhan kysymykseen varmuuden vuoksi:

Nyt en ole ihan varma haetko esimerkkejä sitä kuinka sosiaalista mediaa voisi hyödyntää kuvailemiesi kurssien osana vai yleensäkin em. teollisuudenaloilla. Mutta molempi parempi.

Itse miettinyt ja ihan kevyesti jopa joskus toteuttanutkin menettelyjä, joissa tuetaan kursseilla saman alan ihmisten kokoontuessa helposti heräävää yhteisöllisyyttä. Luomalla jonkinmoinen foorumi kurssilaisille weppiin tarjoutuu opettajalle mahdollisuus etu- ja jälkikäteen ja siinä välilläkin pitää yhteyttä oppilaisiin. Yhtä tärkeää on tietysti opiskelijoille mahdollisuus käydä keskusteluja ja rakentaa jonkinmoista vertaiskeskustelua, josta voisi parhaimmillaan syntyä vaikka kuinka pitkäaikaista yhteistyötä.

Sitten yritykset käsittääkseni ovat heräilemässä myös sosiaalisen median käyttöön. Itse pidin ITK:ssa lyhyen puheenvuoron tästä teemasta ja joistakin omista kokemuksistani. Sometu -trackiin kuuluneen osion vidotaltioin täältä: Sosiaalinen Media Työelämässä ja Ammattien Oppimisessa ja oman esitykseni kalvot slidesharesta täältä.
Kommentoinut Juha Veikko Mentu 8. toukokuu 2009 21:22
Olen toiminut päätyöni (ympäristö- ja teollisuusmikrobiologi) ohella paperiteollisuusmikrobiologian eri osa-alueiden luennoijana ja kouluttajana yli 20 vuoden ajan ammatillisissa koulutusjärjestöissä, kuten Teknisten Liitto, AEL, METSKO, INSKO, POHTO ja FINN-FIBER Oy.

Työelämässä jo toimineiden, kokeneiden ammattilaisten kolutus lyhytaikaisilla (1-4 seminaaripäivää) on ollut haasteellista. Osanottajat lähetetään kursseille työnantajan (paperiteollisuusyhtiöt, biosidifirmat) toimesta, ja tutkimuslaitosten (VTT, KCL, korkeakoulut) tutkijat tulevat oma-aloitteisesti mukaan. Kurssilaisten motivaatio on ollut kaiken kaikkiaan hyvä, mutta olen vuosikymmenien aikana kokenut ongelmaksi kurssilaisten heterogeenisyyden sekä erittäin lyhyen kontaktin osanottajiin. En tiedä etukäteen heidän taustojaan, eikä yhteyttä kurssien jälkeen ole pidetty. AEL:n sinänsä erinomaiset palauteyhteenvedot auttavat hiukan, mutta olen miettinyt muitakin mahdollisuuksia.

Jatko-opiskelen parhaillaan Jyväskylän Ammattikorkeakoulun kansainvälisellä ammattiopettajalinjalla (erittäin kiinnostavaa!), ja olen päätynyt tekemään "Development Projectin" juuri tästä aiheesta, eli aikuisten ammattilaisten koulutuksesta lyhyillä kursseilla.

Onko kenelläkään kokemusta vastaavista opetustehtävistä? Otan kiitollisena vastaan kaikki yhteydenottonne. Ammatillista aikuiskoulutusta voi, ja pitää, kehittää!
Kommentoinut Juha Veikko Mentu 30. tammikuu 2009 00:35
Keskustelu eri oppimisteorioista on tärkeää. Ei siksi, että välttämättä omaksuisi niistä jonkin, vaan siksi, että havaitsisi oman opetustapansa ja sen edut/rajoitteet. Sekä behavioristista että kognitiivista asennetta tarvitaan, mutta niiden sijoittaminen rajattuun aikaan on palapeliä.

Toinen on gelma on kontakti. Pitäisikö se saada ennen tilaisuutta (esimateriaalia) vai sen jälkeen (nettiyhteydet)?

Jatkan miettimistä...
Kommentoinut Timo Rainio 29. tammikuu 2009 22:20
Mielenkiintoinen ja tärkeä teema ryhmällä. Kytkeytyy mukavasti myös Sometun Sosiaalinen media ammatillisessa koulutuksessa -ryhmään
 

Jäsenet (39)

 
 
 

© 2017   Created by Anne Rongas.   Toiminnon tarjoaa

Merkit  |  Ilmoita ongelmasta  |  Palveluehdot